Ziua Universală a Iei a fost celebrată, marți seara. la sediul Institutului Cultural Român (ICR) din Beijing, eveniment care coincide cu străvechea Sărbătoare a Sânzienelor, când potrivit credinței românești se deschid cerurile. Expoziția intitulată "MOȘTERNIREA", dedicată cămășii tradiționale românești și portului popular din Țara Făgărașului, este o continuare a eforturilor depuse de ICR Beijing pentru promovarea culturii autentice românești, după ce, în urmă cu o lună de zile, obiectele de artizanat realizate manual de Raluca Jurcovan și Mariana Neacșu au fost admirate la Ningbo, în cadrul celei de-a patra ediții a Târgului Cultural Internațional "Farmecul culturii și turismului din Europa Centrală și de Est". Publicul din capitala China are posibilitatea să descopere, să admire și să pătrundă în tainele tradițiilor românești, ICR Beijing prezentând o colecție compusă din 17 cămăși românești, cusute manual. Din pânză de bumbac țesută la război, brodate cu mătase, fir metalic
Președintele Camerei de Comerț și Industrie România-China, Nicolae Vasilescu, a fost invitat să participe la cea de-a patra ediție a Expoziției China-Europa Centrală și de Est (ECE) de la Ningbo, China. Într-un interviu acordat China Media Group (CMG), el a descris participarea României la eveniment drept un real succes, subliniind valoarea pe care această platformă o oferă în dezvoltarea cooperării bilaterale. „Din punctul meu de vedere, orice țară din lume ar trebui să își îndrepte privirea către China ca spre un partener serios și de încredere în cooperare”, a spus Nicolae Vasilescu.
Fostul premier al României, Viorica Dăncilă, a acordat un interviu pentru China Media Group (CMG), în marja Forumului Primarilor din cadrul celei de-a patra ediții a Expoziției China - Europa Centrală și de Est (ECE) de la Ningbo.
Președintele Camerei de Comerț și Industrie România-China, Nicolae Vasilescu, a fost invitat să participe la cea de-a patra ediție a Expoziției China-Europa Centrală și de Est (ECE) - Expoziția internațională a bunurilor de consum. În cadrul unui interviu acordat China Media Group (CMG), Vasilescu a declarat că, prin împărtășirea rezultatelor obținute la Ningbo, prezența în China este una marcată de succes.
Fostul premier al României, Viorica Dăncilă, a acordat un interviu China Media Group (CMG), cu ocazia prezenței la Forumul primarilor din cadrul celei de-a patra ediții a Expoziției China-Europa Centrală și de Est (ECE) - Expoziția internațională a bunurilor de consum.
Irina Tolstousov este directorul adjunct al Invest Moldova Agency și a efectuat recent o vizită de lucru în orașul Xi'an , China. În cadrul vizitei, a participat la Expoziția Internațională de Turism și a fost invitată la Forumul privind oportunitățile de investiții și cooperare economică China–Moldova, unde a prezentat companiilor chineze proiectele de investiții din Republica Moldova. Irina Tolstousov a acordat un interviu secției de limba română a China Media Group (CMG), prilej cu care a vorbit despre rezultatele vizitei și experiențele pe care le-a avut în China.
Compania Zhongbo (China-Polonia) de transport maritim a fost fondată în 195, fiind prima asociație în participație după fondarea Noii Chine. Ca legătură importantă de cooperare în domeniul transportului maritim, compania nu doar că a promovat circulația materialelor și schimbul tehnic între China și Europa, dar a participat și la construcția infrastructurii în cadrul inițiativei "O centură, un drum". De peste 70 de ani, Compania Zhongbo a fost martor al schimburilor și dezvoltării comune între cele două țări, dând un nou impuls dezvoltării relațiilor China-Polonia în noua eră.
Institutul Cultural Român (ICR) de la Beijing a găzduit, joi seara, la sediul din Galaxy SOHO, evenimentul intitulat „Cultură fără frontiere: România & Republica Moldova, seară de networking cultural și turistic”, organizat în parteneriat cu Centrul pentru Cooperare Economică și Culturală Moldova – China, cu sprijinul Ambasadei României și al Ambasadei Republicii Moldova la Beijing. Inițiativa simbolică marchează începutul unei colaborări între institutele culturale ale celor două țări în spațiul chinez și se înscrie într-un demers mai amplu de promovare a patrimoniului cultural comun și a potențialului turistic complementar al României și Republicii Moldova. Bazându-se pe o moștenire istorică și culturală profund împărtășită, proiectul își propune să evidențieze valorile comune, stimulând totodată dezvoltarea unor noi forme de cooperare în fața publicului chinez și a partenerilor instituționali locali, a spus directorul ICR Beijing, Liviu Țăranu.
Prof.Univ.Dr. Dan Dungaciu a fost invitat să participe, la Beijing, la al 10-lea seminar al think-tank-urilor pentru țările din Europa Centrală și de Est. Cu această ocazie, Dan Dungaciu a acordat un interviu pentru China Media Group (CMG). Prin împărtășirea experiențelor trăite, Dan Dungaciu, în calitate de sociolog și analist politic, a exprimat opinii cu privire la dezvoltarea relațiilor dintre România și China, reamintind sprijinul reciproc la nivel politic între cele două părți. Acesta consideră că România poate să fie un canal de comunicare între China și țările occidentale, în timp ce China poate aduce beneficii României. Dan Dungaciu a apreciat strategia soft power susținută de China, politica de deschidere, alături de angajamentul și energia poporului chinez. „Fundamentul dezvoltării Chinei este, de fapt, angajamentul patriotic plenar al chinezilor. Este un tip de energie, energia asta teribilă a poporului chinez, este de fapt secretul dezvoltării Chinei”, a subliniat
Brâncuși este recunoscut la nivel mondial drept artistul care a creat forme pure, reduse la esență, lipsite de orice influență, ca rezultat al dialogului și observațiilor în relația cu materialul în care a lucrat: piatră, marmură, metal, lemn, a declarat astăzi, Dr. Doina Lemny, istoric de artă, specialist în sculptura modernă, în timpul conferinței "Constantin Brâncuși: de la surse românești la universalitate", găzduită de Facultatea de Sculptură din cadrul Universității Tsinghua din Beijing.
Principatul Moldova și Imperiul Chinez sub domnia împăratului Kangxi au intrat aproape simultan în cartografia modernă mondială, în 1737, grație tiparului inventat în China și efortului depus de Dimitrie Cantemir care avea să tipărească la Amsterdam prima hartă a Moldovei.
Tânărul violonist chinez Cai Yicheng este câștigătorul semifinalei de la Shanghai a celei de-a opta ediții a Concursului Internațional de Muzică pentru Tineret România 2025, care a avut loc duminică seara la Sala de concerte a Centrului de Artă Orientală din Shanghai.
Pasionată de film, Andreea Ema Stoian din România și-a urmat visul și a venit în China pentru a studia la Academia de Film din Beijing. Aici, a acumulat cunoștințe valoroase și experiență prețioasă în domeniul cinematografiei, descoperind în același timp o legătură specială între cultura română și cea chineză. În prezent, Ema lucrează la Institutul Cultural Român din Beijing, unde își folosește pasiunea și experiența pentru a contribui la schimburile culturale dintre cele două țări.
Înainte de Sărbătoarea Primăverii, directorul Institutului Cultural Român de la Beijing, Liviu Țăranu a vizitat orașul Langfang (provincia chineză Hebei), alături de un grup de diplomați din țările Europei Centrale și de Est (ECE) acreditați în China.
Întoarcerea la Beijing mi-a oferit ocazia să petrec ceva vreme în Aeroportul Internațional Changshui din Kunming și pe noul Aeroport Internațional Daxing din Beijing. Primul cu o vechime de 12 ani, al doilea abia intrat în al cincile an de exploatare.
Mai bine să vezi odată, decât să auzi de o mie de ori ... este unul dintre proverbele chinezești des întâlnite în China. Doar umblând, văzând, discutând, fiind permanent curios și lipsit de prejudecăți, ajungi să înțelegi lumea chineză, o lume în care detașarea și liniștea socială sunt parte din esența de bază.
Una dintre calitățile de referință ale Chinei vremurilor noastre este reprezentată de capacitatea de a identifica și exploata idei în beneficiul comunităților. Deși se comportă ca o țară cu o feroce economie de piață, China se distinge prin prezența și echilibrul menținut de autoritatea statului. Unde există o idee bună, statul se alătură, contribuie și devine parte a proiectelor, indiferent de domeniu.
Fostul viceprim-ministru și ministru de externe al României, Adrian Severin, a fost invitat să participe la o serie de forumuri, organizate în diferite localități din China, iar Beijing a fost ultima oprire. Cu această ocazie, Adrian Severin a acordat,în 28 noiembrie, un interviu pentru China Media Group.
În localitatea Mengxin, județul Menglian, situat la granița Chinei cu Myanmar, se află la aproximatic 600 de kilometri de Kunming, capitala provinciei Kunming. Zona este dominate de minoritățile dai și lahu, care repezintă 86,4% din totalul locuitorilor din regiune.
În satele în care totul pare desprins din picturile și documentele scrise cu secole și milenii în urmă găsești China profundă. Aici timpul nu există. Oamenii sunt topiți în rotația zilei și nopții. Aici nimic nu este urgent, iminent. Singurii care se agită și fac zgomot sunt turiștii care se plimbă bezmetic, pentru o poză, pentru un selfie vital până la următorul.