Obiectele din filigran de argint din Chengdu datează de peste 1.700 de ani și au atins apogeul în perioada dinastiilor Ming (1368–1644) și Qing (1644–1911), prin multiple tehnici maiestuoase.
Împletiturile din fire de bambus Daoming sunt incluse în lista patrimoniului cultural intangibil la nivel naţional din China. Această măiestrie datează de acum mai bine de 2000 de ani în localitatea Daoming a orașului Chongzhou, provincia Sichuan din sud-vestul Chinei, apreciat ca „locul de origine a împletiturilor de bambus”.
Yang Xiangni este una din cele zece tinere interprete sub 30 de ani, ale unor melodii din filmul chinez „Ne Zha 2”, fiind coordonatoarea coralei „Wuyue Chan'ge” de cântecul măreț al etniei Dong.
Ținutul Teng din orașul Wuzhou, Regiunea Autonomă Guangxi Zhuang din sud-vestul Chinei, este un cunoscut loc de origine al dansului leului sudic. În ultimul an, o mică pensiune pe tema dansului leului de acolo a devenit vedetă pe internet.
Brâncuși este recunoscut la nivel mondial drept artistul care a creat forme pure, reduse la esență, lipsite de orice influență, ca rezultat al dialogului și observațiilor în relația cu materialul în care a lucrat: piatră, marmură, metal, lemn, a declarat astăzi, Dr. Doina Lemny, istoric de artă, specialist în sculptura modernă, în timpul conferinței "Constantin Brâncuși: de la surse românești la universalitate", găzduită de Facultatea de Sculptură din cadrul Universității Tsinghua din Beijing.
Dansul creativ „Yang BOT” este una dintre marile atracții ale Galei Sărbătorii Primăverii 2025, organizate de CMG. Spectatorii sunt fascinați de precizia, fluența, sincronizarea și expresivitatea mișcărilor celor 16 roboți umanoizi de pe scenă, care dansează alături de 16 tinere de la Institutul de Arte din Xinjiang.
Principatul Moldova și Imperiul Chinez sub domnia împăratului Kangxi au intrat aproape simultan în cartografia modernă mondială, în 1737, grație tiparului inventat în China și efortului depus de Dimitrie Cantemir care avea să tipărească la Amsterdam prima hartă a Moldovei.
În aceste zile, reușita filmului fenomenal „Ne Zha 2” continuă să ia amploare. În 18 februarie, a dominat clasamentul global al filmelor de animație.
Măiestria filigranării și încrustării își are originea în localitatea Dachang, provincia Hebei din nordul Chinei, la o distanță de aproape 55 km de capitala Beijing, fiind inclusă în 2008 în lista patrimoniului cultural intangibil național.
Liu Xianglan, moștenitoare la nivel național a brocartului etniei Li Brocartul etniei Li din provincia Hainan datează de peste 3000 de ani și este cea mai veche țesătură de bumbac din China, de altfel, este numită fosila vie a țesăturii chineze. În 5 decembrie 2024, această măiestrie străveche a fost inclusă pe lista lucrărilor reprezentative ale Patrimoniului Cultural Imaterial al Umanității de către Comitetul Interguvernamental pentru Salvgardarea Patrimoniului Cultural Intangibil din cadrul UNESCO. În minutele următoare, vă invit să faceți cunoștință cu Liu Xianglan, moștenitoare la nivel național a brocartului etniei Li. Liu Xianglan lucrează la o mașină de țesut. Corespondenta Liu Xiaoyun și alți trei colegi de-ai ei de la China Media Group s-au deplasat în satul Panmao al orașului Wuzhishan, provincia Hainan din sudul Chinei, pentru a discuta cu Liu Xianglan. În Baza de calificare a brocartului etniei Li din acest oraș, aflată în satul Panmao, ei au văzut-o pe Liu stând pe o
Broderia cu fir de cositor, specifică etniei miao, este singura broderie din lume realizată cu fir metalic. Datând de 500-600 de ani, este găsită numai în ținutul Jianhe a Prefecturii Autonome a Etniilor Miao și Dong Qiandongnan din provincia Guizhou, aflată în sud-vestul Chinei.
Arta chineză de lăcuire are o istorie de peste 8.000 de ani, datând din epoca neolitică. Fiind parte din patrimoniul cultural intangibil la nivel național, această artă are o frumusețe orientală durabilă.
Dintre cele mai bune exemple de design de grădină chinezesc se distinge Grădina Yu din zona veche a metropolei Shanghai. Ocupând un spațiu de aproximativ 20.000 de metri pătrați, aceasta este și una dintre cele mai cunoscute grădini clasice din Shanghai.
În iulie 2024 „Axa Centrală a Beijingului - O capodoperă a ordinii ideale a capitalei chineze” a fost inclusă în lista patrimoniului mondial în cadrul celei de-a 46-a sesiuni a Comitetului Patrimoniului Mondial organizate la New Delhi, devenind al 59-lea sit chinez inclus în lista patrimoniului UNESCO.
Artista multimedia Lin Xin Artista multimedia Lin Xin este prefesoară la Institutul de Arte din Hubei. În ultimii ani, ea a pus accent pe creația artei tehnologice, urmărind simbioza dintre artă și tehnologie, mai ales cu Inteligența Artificială (IA). În anul 2022, arta tehnologică a devenit o nouă specialitate în universitățile chineze. Aceasta cercetează cum se împletesc și se influențează arta și tehnologia, mai exact cum tehnologia completează și amplifică mesajul artistic, dar și cum arta
Volumul „Melancolia”, semnat de scriitorul român Mircea Cărtărăscu, apărut zilele acestea pe piața de carte din China, la Editura pentru Literatură și Artă Hunan, în traducerea lui Dong Xixiao. Potrivit editurii, cele trei nuvele ale volumului: Punțile, Vulpile, Pieile, descriu relația dintre părinți și copii, dragostea dintre frați și evoluție emoțională specifică adolescenței.
Din 2007, după revenirea regiunii Hong Kong la patria mamă, tot mai multe filme și seriale de televiziune au fost difuzate în partea continentală a Chinei, iar cineaști din ambele părți au intensificat colaborări în coproducție.
După șase ani de producție, jocul video „Black Myth: WuKong”, primul joc chinezesc de tipul 3A (durata lungă, cost mare și resurse considerabile de producție) a fost lansat în data de 20 august de Compania de Tehnologia Interactivă Youke din Hangzhou, o filială a Companiei de Tehnologie Interactivă Game Science din Shenzhen.
Actorii Teatrului Național "Radu Stanca" din Sibiu (România) participă în aceste zile, la China Shanghai International Arts Festival, unde vor prezenta piesa "Romeo și Julieta" de William Shakespeare, în regia lui Andriy Zholdak"(Ucraina).
Emma Chen provine din SUA și face voluntariat la Muzeul Liangzhu. Ea trăiște de 10 ani în Hangzhou și s-a căsătorit cu un chinez din oraș. După doi ani de activitate de voluntariat în Muzeul Liangzhu, Emma cunoaşte cultura Liangzhu cu ochii închiși.