"Politicile elaborate de China în domeniul economic, dar și cel social, ar putea avea un impact benefic asupra dezvoltării umane la nivel global. Ele pot fi preluate și implementate în multe țări ale lumii", sunt de părere participanții la Dialogul global "China în primăvară: Oportunitățile Chinei, împărtășite în lume ", organizat în 21 martie la Chișinău de China Media Group și Ambasada Chinei în Republica Moldova. Fostul președinte al Republicii Moldova, Petru Lucinschi, a declarat că viitorul aparține modelului chinez de dezvoltare. "În această situație, Europa, implicit Uniunea Europeană, va căuta dezvoltarea relațiilor cu China, iar rolul Chinei va crește în continuare. Republica Moldova trebuie să ţină cont de acest fapt, să construiască relații pragmatice", a spus fostul președinte. Alte detalii în reportajul realizat de jurnalistul de la Chișinău, Anatol Caciuc.
O echipă de salvare din China a reușit să recupereze o fetiță prinsă sub dărâmăturile clădirii Sky Apartments din orașul Mandalay (Myanmar), unde a fost blocată peste 60 de ore, în urma cutremurului devastator. Fetița a prezentat semnelor vitale optime în momentul în care a fost recuperată.
Președintele Camerei de Comerț și Industrie Moldova-China, Boris Foca, a organizat un webinar privind avantajele și oportunitățile pieței chineze. Ideea organizării a apărut ca rezultat al solicitării din partea oamenilor de afaceri moldoveni care au dorit să afle mai multe detalii despre produsele din China, posibilitățile de intrare pe piața chineză și avantajele cooperării cu producătorii chinezi. Dat fiind că webinarul a avut loc în perioada desfășurării sesiunilor anuale ale celor două foruri politice supreme din China, Boris Foca s-a referit și la unele aspecte privind dezvoltarea economică a Chinei, creșterea calității produselor și a competitivității, acestea fiind între subiectele discutate la Beijing. Boris Foca a oferit unele detalii despre discuțiile purtate cu participanții la webinar, în interviul realizat de Anatol Caciuc, de la Chișinău.
Secretarul american al Trezoreriei, Scott Bessent, a declarat, duminică, că nu poate da asigurări că economia SUA nu va intra în recesiune. Acesta a mai subliniat că un pachet de măsuri stabile și durabile este în aplicare, economia americană urmând să aibă ajustări și să treacă printr-o perioadă de tranzit, fără să izbucnească însă o criză financiară.
Institutul Confucius din cadrul Universității Libere Internaționale din Moldova(ULIM) este instituția care oferă tinerilor din Republica Moldova posibilitatea să studieze limba, cultura și tradițiile Chinei. Profesorii din China, împreună cu cei din Republica Moldova, își conjugă eforturile pentru a ajuta tinerii moldoveni să se familiarizeze cu valorile spirituale chineze, să studieze limba chineză și să aplice cunoștințele în practică. La reuniunea pedagogilor organizată recent, s-a discutat despre activitățile Institutului Confucius, inclusiv despre concursul "Podișorul Chinezesc", devenit tradițional și care suscită interesul multor tineri pasionați de limba, istoria și cultura Chinei. Jurnalistul Anatol Caciuc a realizat la această reuniune un interviu cu directorul Institutului Confucius ULIM, domnul Wang Yifeng.
Subiectele de pe agenda sesiunilor anuale ale celor două foruri politice supreme din China sunt urmărite, analizate și comentate în multe țări ale lumii, deoarece deciziile luate ar putea avea impact la nivel global. Totodată, documentele discutate și adoptate, în special cele din domeniile social și medical, ar putea fi bune exemple pentru unele state. De această părere este expertul internațional în dezvoltare socială și medicină Boris Gîlcă de la Chișinău, fost şef al Biroului din Republica Moldova la Fondul ONU pentru Populaţie, ex-secretar general de Stat la Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale. Alte detalii în interviul oferit jurnalistului de la Chișinău, Anatol Caciuc.
Limba chineză, care este în topul limbilor străine cu impact asupra dezvoltării profesionale, datorită rolului important pe care China îl joacă în economia globală, este studiată de tot mai mulți tineri moldoveni. Ei conștientizează că, cunoașterea limbii chineze le oferă multiple oportunităti de colaborare, atât cu instituții din domeniul educațional, cât și cu companii chineze, care sunt tot mai mult prezente în Republica Moldova. Avantajele cunoașterii limbii chineze sunt foarte motivaționale din perspectiva unei cariere de succes, a precizat Lilia Cuscov, care activează la Institutul Confucius din cadrul Universității Libere Internaționale din Moldova. Detalii în interviul oferit jurnalistului Anatol Caciuc.
Sesiunile anuale ale celor două foruri politice supreme din China vor fi urmărite și în acest an cu mult interes de comunitatea internațională. Aceasta se datorează faptului că, în ultimii ani, China este în prim-planul atenției mondiale, fiind analizate propunerile autorităților chineze care reflectă toate aspectele economice și sociale din țară. Despre dezvoltarea economică a Chinei și implicațiile în lume, jurnalistul Anatol Caciuc de la Chișinău a discutat cu comentatorul politic Corneliu Ciurea. Veți afla cum China reușește să facă față provocărilor și să devină un promotor al devzoltării economice la nivel global, chiar un factor de decizie, creator de reguli în ceea ce privește dezvoltarea economică. Totodată, veți afla dacă criteriile de succes utilizate de China în ceea ce privește consolidarea pe plan economic la nivel global ar putea fi valabile și pentru alte țări, ar putea fi preluate.
Criza din Ucraina a început să prezinte o șansă de cotitură când SUA și Rusia au avut recent convorbiri la Riad. Însă Ucraina și Europa nu au fost acceptate la aceste negocieri. Europa este îngrijorată de aceste discuții, care ar putea afecta interesele sale și ale Ucrainei, în timp ce președintele Ucrainei a subliniat că nu va accepta un tratat care să nu implice țara sa.
Filmul chinezesc "Ne Zha 2" a depășit încasări globale de 140 de miliarde de yuani, devenind filmul de animaţie cu cele mai mari încasări la nivel mondial. Deşi, acest film încă n-a fost difuzat în mai multe ţări din Europa, mulţi spectatori ai videoclipului promoţional au apreciat foarte mult nivelul de producţie, efectele speciale şi inovaţiile culturale din "Ne Zha 2". Spectatorii din Grecia, Italia, Franţa, Spania, Polonia şi Ungaria au încercat chiar să pronunţe în limba chineză cuvântul "Ne Zha", exprimând astfel aşteptările lor faţă de filmul chinezesc.
Trei filme chinezeşti - "Crearea zeilor II: Forța demonilor", "Detectiv Chinatown 1900" şi "Ne Zha 2" au fost proiectate de curând în cinematografe din America de Nord, stârnind discuţii aprinse despre cultura chineză în rândul publicului. Mulţi spectatori din oraşele din SUA, între care Los Angeles, New York şi Washington, precum şi oraşul Vancouver din Canada, au apreciat filmele chinezeşti, exprimându-şi dorinţa de a vizita China în viitor. În ultimii ani, odată cu creşterea influenţei filmelor chinezeşti peste hotare, tot mai mulţi spectatori străini au început să cunoască şi să iubească China după vizionarea filmelor, dorind să trăiască o experienţă a culturii chineze la faţa locului.
China sprijină toate eforturile pentru pace, inclusiv consensul la care au ajuns SUA și Rusia privind începerea discuțiilor de pace, a declarat luni reprezentantul permanent al Chinei la Națiunile Unite, Fu Cong, la sesiunea specială de urgență a Adunării Generale a ONU privind Ucraina. Fu a afirmat că de la escaladarea crizei în februarie 2022, președintele Chinei, Xi Jinping, a propus ca suveranitatea și integritatea teritorială ale tuturor țărilor să fie respectate, scopurile și principiile Cartei ONU să fie respectate, preocupările legitime de securitate ale tuturor părților să fie luate în serios și toate eforturile pentru pace să fie sprijinite, care reprezintă principiul fundamental al Chinei în problema Ucrainei. De asemenea, Fu Cong a declarat că, în prezent, apelul pentru soluționarea prin negociere a problemei ucrainene este în creștere, iar fereastra pentru realizarea păcii se deschide. China sprijină toate eforturile, inclusiv consensul la care au ajuns Statele Unite și
Institutul Confucius din cadrul Universității Libere Internaționale din Moldova, cu sprijinul Ambasadei Chinei la Chișinău, a organizat "Târgul Primăverii: Festivalul tradițiilor chinezești". Participanții au savurat din bucatele tradiționale chinezești, precum jiaozi, youtiao, malatang, lurou, tanghulu, liangpi, chunjuan, tangyuan, pregătite de profesorii Institutului Confucius, inclusiv de directorul instituției, Wang Yifeng. Atmosfera de sărbătoare a fost întregită cu muzica tradițională chineză, specifică Festivalului Primăverii. Detalii în reportajul realizat de Anatol Caciuc, de la Chișinău.
SUA au înăsprit politicile privind taxele vamale. Casa Albă a anunțat, la 10 februarie, impunerea de taxe vamale de 25% la toate produsele importate din oțel și aluminiu, iar la 13 februarie a anunțat tarifele de reciprocitate pentru toate țările. Experți europeni au opinat că bâta tarifară mare americană va face ca partenerii săi comerciali să urmărească alte cooperări alternative.
Ambasada Chinei în Republica Moldova, împreună cu Biblioteca Națională pentru Copii "Ion Creangă" din Chișinău, a organizat un eveniment dedicat Anului Nou Chinezesc. Elevi din mai multe instituții de învățământ și profesori din cadrul Institutului Confucius au participat la o serie de activități culturale și educaționale, fiind un prilej pentru descoperirea istoriei și culturii Chinei, în special despre Festivalul Primăverii. Totodată, au fost organizate ateliere tematice legate de prepararea ceaiului, arta caligrafică și nodurile chinezești. Atmosfera de sărbătoare creată la Biblioteca Națională pentru Copii "Ion Creangă" din Chișinău, în reportajul realizat de Anatol Caciuc.
https://38vodres.cgtn.com/cms/vrupload/photoAlbum/page/performance/img/2025/2/11/9aa975ca11e84842a72a5419b4afd5f4/1739263336677.m3u8
Gala Sărbătorii Primăverii, festivalul care a devenit deja parte a Patrimoniului cultural intangibil al omenirii, și în acest an a cucerit publicul spectator din întreaga lume, inclusiv cel din Republica Moldova, care s-a conectat la transmisiunea directă a China Media Group. Cei care au vizionat Gala Sărbătorii Primăverii au fost încântați de fuziunea armonioasă și spectaculoasă a tehnologiilor înalte și a artei tradiționale, pe care chinezii o păstrează cu sfințenie și o transmit noilor generații.
Despre Sărbătoarea Primăverii, cu o istorie de aproximativ 4.000 de ani, se știe pe toate meridianele globului. Cu acest prilej, în toate țările lumii sunt organizate diverse evenimente cultural-artistice, fiind demonstrat că tradițiile milenare ale poporului chinez au trecut de mult hotarele țării. În ajunul Sărbătorii Primăverii, jurnalistul Anatol Caciuc, din Chișinău, a adunat gânduri și mesaje de felicitare, din partea mai multor personalități din Republica Moldova.
Secretarul general al ONU, Antonio Guterres, a transmis vineri, într-un mesaj video, cele mai calde urări tuturor persoanelor care sărbătoresc Anul Nou Chinezesc. Guterres a început mesajul video prin a spune „Chunjie Kuaile” în chineză, care înseamnă „O Sărbătoare a Primăverii fericită”. „Sunt încântat să trimit cele mai calde urări tuturor celor care sărbătoresc Anul Nou Chinezesc și acest An al Șarpelui”, a spus șeful ONU. De asemenea, Guterres a exprimat recunoștința sa față de China și poporul chinez pentru sprijinul acordat Organizației Națiunilor Unite. "Mulțumesc Chinei și poporului chinez pentru sprijinul constant acordat Organizației Națiunilor Unite, multilateralismului și cooperării globale. Să îmbrățișăm noile începuturi cu speranță și determinare, pentru a crea un viitor mai bun tuturor", a spus el. „Fie ca Anul Șarpelui să aducă lumii sănătate, fericire, prosperitate și noi începuturi”, a spus secretarul general. Anul Nou Chinezesc începe în 29 ianuarie.
Preşedintele ales al SUA, republicanul Donald Trump, a depus jurământul la ceremonia de învestire desfăşurată luni în Rotonda Capitoliului, devenind al 47-lea preşedinte al SUA. Ceremonia a fost prezidată de preşedintele Curţii Supreme de Justiţie, John Roberts. James David Vance a depus şi el jurământul pentru funcția de vicepreşedinte al SUA.