Un grup de tineri născuți în anii 1990, cu media de vârstă de 32 de ani, și-au început afacerile luând în chirie un birou. În doar doi ani, ei au înlăturat piedicile tehnologice privind componentele semiconductoare de bază și, cu aproape 40 de solicitări de brevete, au lansat propria linie de producție. Acum, sunt pregătiți să dezvolte afaceri în Parcul industrial inteligent din Shenzhen, alături de diverse companii internaționale. Cu realizările lor remarcabile, ei confirmă puterea tinerilor în dezvoltarea tehnico-științifică a Chinei.
Cu doar câteva cuvinte de descriere, un model de tehnologie 3D poate genera personaje digitale cu înaltă precizie, cu expresii complexe și poate schimba ”fețele” cu exactitate, permițând astfel generației 3D să intre într-o nouă eră. Inovația tehnologică realizată de o companie chineză fondată de un tânăr născut în anul 1999 atrage atenția specialiștilor din întreaga lume.
Piața bursieră dedicată companiilor tehnologice antreprenoriale din China l-a primit de curând pe primul antreprenor de doar 30 de ani.
Peste 30 de experți în energie pe bază de hidrogen și 150 de reprezentanți ai companiilor din domeniu au participat la Summitul pentru Inovație în Energia din Hidrogen și la cel de-al 6-lea Forum Internațional pentru Energii de Transport Verde și Tehnologii Energetice, desfășurate recent la Wuhan.
Expoziția de Apă din China, ediția 2025, a avut loc recent în Tianjin, municipiu aflat sub autoritatea directă a guvernului central.
Recent a fost inaugurat în Parcul Industrial și de Economie Digitală „Valea Optică din China” din Wuhan, Centrul de Inovație pentru Roboți Umanoizi din Hubei, care este cel mai mare centru național de profil, cu cele mai diverse scenarii de aplicare.
Expoziția „Armonia între timp și spațiu – decodificarea artei, științei și naturii lui Leonardo da Vinci” are loc între 5 iunie și 19 octombrie, la Muzeul de Istorie Naturală din China.
Reprezentanții celor peste 220 de departamente guvernamentale, organizații sociale și companii din mai bine de 10 țări s-au întrunit zilele trecute la cea de-a 11-a ediție a Expoziției Internaționale de Servicii pentru Vârstnici din China, derulată la Beijing.
Pe o plantație de cartofi din satul Yangtangbei, provincia Zhejiang din sud-estul Chinei, a fost văzută o scenă inedită de recoltare. Printre mijloacele de transport, s-a numărat și o dronă, fapt ce demonstrează fuziunea muncii agricole tradiționale și a tehnologiilor moderne.
Ceremonia de lansare a site-ului reproiectat al Bibliotecii digitale pentru nevăzătorii din China a avut loc de curând la Biblioteca Națională din China, unul din cei trei fondatori ai site-ului, celelalți doi fiind Centrul de Informații al Federației Persoanelor cu dizabilități și Editura de scrierea Braille pentru orbi.
În șantierul pentru montarea căilor ferate interurbane Nanjing-Huai'an, un uriaș echipament de construcție inteligentă în consolă a podului, folosit pentru segmentul mare de șase metri, a fost dat recent în folosință.
Reprezentanții celor aproape 200 de companii chineze și străine au expus tehnologiile și produsele lor la Expoziția Internațională despre Modernizarea Meteorologică 2025, care s-a desfășurat zilele trecute în Nanjing, reședința provinciei Jiangsu din sud-estul Chinei.
Cea de-a 27-a ediție a Expoziției Internaționale de High-tech din Beijing (CHITEC) s-a încheiat recent la Centrul Național de Conferințe din China, cu semnarea unui număr de 43 de contracte în valoare de peste 5,8 miliarde de yuani.
În Beijing a avut loc competiția de abilități a roboților umanoizi, organizată de China Media Group (CMG). Cu această ocazie, roboții participanți au demonstrat cum pot deveni parteneri utili ai oamenilor în domenii precum educația, sănătatea sau îngrijirea personală.
Modelul AI open-source DeepSeek este implementat într-un număr tot mai mare de companii chineze, având deja un impact semnificativ în diverse sectoare economice.
În timpul minivacanței de 1 Mai, IA a fost utilizată pentru a facilita experiența turiștilor în China. La Marele Zid Chinezesc, roboții exoscheleți au fost puși la dispoziția vizitatorilor vârstnici sau mai puțin antrenați fizic, ajutându-i să urce pe trepte.
În ultimele trei luni, tot mai multe universități din China au implementat modelul open-source DeepSeek în sistemele lor de cercetări, ridicând semnificativ eficiența muncii.
Modelul AI open-source DeepSeek a fost integrat tot mai mult în cursurile și administrația universităților chineze.
China se situează pe primul loc în lume în clasamentul mondial al clusterelor tehnico-științifice, înregistrând un număr de 24, conform Raportului de inovație al Forumului Asiatic de la Boao 2024.
Inteligența artificială este implementată în tot mai multe școli primare și licee din China.